Tough Decision: Profielkeuze

28 januari 2017

Hi all!
Ik zit in de derde klas en ik moet een profielkeuze maken. Ik wist wat ik wilde. Gelijk, onmiddellijk. Bleek dat even anders te gaan.

 

Hoe zit dat, een profielkeuze? 

Je hebt vier verschillende profielen: Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Cultuur & Maatschappij en Economie & Maatschappij.

Natuur & Techniek

Hierbij heb je drie vakken die je moet volgen: Wiskunde B, Natuurkunde, Scheikunde en één vreemde taal, Duits of Frans. Verder moet je nog kiezen tussen Biologie en NL&T (Natuur Leven & Technologie) En verder heb je de keuze om één of twee andere vakken te kiezen, bijvoorbeeld Aardrijkskunde en Economie.

Natuur & Gezondheid

Bij dit profiel heb je twee standaard vakken: Biologie en Scheikunde. Daarnaast heb je de keuze tussen Wiskunde A of Wiskunde B. Ook moet je Natuurkunde, Aardrijkskunde óf NL&T kiezen en natuurlijk weer een vreemde taal. Ook bij dit profiel kan je nog Economie, Tekenen of een ander vak kiezen.

Cultuur & Maatschappij

Bij C&M is Geschiedenis verplicht, en heb je de keuze tussen Wiskunde A/B/C. Daarnaast moet je het vak Aardrijkskunde, Economie of Maatschappijwetenschappen kiezen. Naast die drie opties ben je ook verplicht of Tekenen of Duits of Frans te kiezen. Je moet sowieso een vreemde taal kiezen, dus kies je er hier nog een dan heb je twee vreemde talen in je pakket. Tenslotte mag je nog een extra vak kiezen, bijvoorbeeld M&O (Management & Organisatie) of Biologie.

Economie & Maatschappij

Dit profiel lijkt heel veel op C&M maar hierbij is naast Geschiedenis ook Economie verplicht. Daarnaast moet je kiezen tussen Aardrijkskunde, Maatschappijwetenschappen, M&O, Duits of Frans. En natuurlijk heb je de mogelijkheid om een extra vak te kiezen zoals Biologie of Tekenen.

Dit is op basis van het VWO, voor andere niveaus gelden andere pakketten en regels. 

Gezondheidszorg

N&G, N&G, N&G! Tenminste dat was het van plan van begin af aan. Ik wil geen arts worden of chirurg, maar wel iets medisch. Verpleegkundige om precies te zijn. Heel aannemelijk om dat het profiel Natuur & Gezondheid te kiezen. Misschien iets té aannemelijk. Ik ben goed in talen (als zeg ik het zelf) en ik wil dan ook én Frans én Duits doen, daar ben ik nou eenmaal goed in. Maar dat neemt niet weg dat ik ook Biologie, Scheikunde, Wiskunde én waarschijnlijk ook nog eens Natuurkunde zou moeten volgen. Pittig, voor als je talen een stuk(je) beter zijn.

Wiskunde advies

Het wiskunde advies kwam er ook aan. Ik weet dat mijn Wiskunde niet sterk is, ik heb immers bijles, het kwam dan ook niet als een verassing dat Wiskunde B mij werd afgeraden. Wiskunde C zou ik sowieso kunnen maar bij Wiskunde A kreeg ik een twijfeladvies. Een twijfeladvies. Het risico is heel hoog als ik en een Wiskunde wil doen die voor mij lastig is met in combinatie Scheikunde, Biologie en Natuurkunde. Stel dat ik onderuit ga met mijn Wiskunde, dan kan ik niet zomaar terug, Wiskunde C is namelijk niet mogelijk in het pakket N&G.

Change of plans

Talen liggen mij beter, heel exact aangelegd ben ik niet. Natuurkunde is niet zo mijn ding, Scheikunde lukt nog wel. Én Wiskunde A. Met een twijfeladvies. Ergens voelde ik dat dit te gevaarlijk werd, ik wil niet het risico lopen dat ik blijf zitten omdat ik iets wil wat me gewoon niet lukt. En bovendien heb ik voor wat ik wil, geen Natuurkunde en Scheikunde nodig. Dus ging ik verder kijken naar andere opties en belandde ik bij C&M.

Geschiedenis? Niet geheel mijn ding, maar ik kan het op zich wel. En het enorme voordeel: bij C&M kan je Wiskunde C kiezen wat betekend dat als Wiskunde A niet lukt, ik moeiteloos naar Wiskunde C kan overstappen. Geen jaar terug of blijven zitten, gewoon doorstromen! Doordat de vakken dus iets makkelijker voor me zijn is er ook meer ruimte voor de twee talen, want dat is waar ik goed in ben! Naast dat ga ik dan ook Maatschappij wetenschappen volgen en natuurlijk Biologie want ik wil de zorg in. In dit pakket zitten de vakken die ik kan, leuk vind en nodig heb. Uiteindelijk denk ik dat dit beter is dan een exact profiel, waarbij ik ook nog eens niet kan afstromen naar een andere Wiskunde, mocht dat nodig zijn.

Definitief?

Nee, nog niet definitief. Ik weet bijvoorbeeld nog niet of ik Tekenen er als extra vak bij zou willen, daar ben ik nog over aan het nadenken. In ieder geval ben ik al een heel eind en heb ik een goed overzicht van wat ik zou willen:

Algemene vakken die iedereen moet volgen: Nederlands, Engels, Maatschappijleer, Gym, CKV (Culturele vorming) Duits (mijn gekozen vreemde taal

Vakken verplicht bij mijn C&M profiel: Geschiedenis en Wiskunde A

Keuzevak: Maatschappijwetenschappen

Extra keuzevak: Frans

Vrij examenvak: Biologie

Dus zo ziet het er nu uit voor mij! Als ik definitief heb gekozen zal ik laten weten wat het is geworden!

Wat voor profiel heb jij? Of moet je nog kiezen? Laat het me weten in de reacties!

4 opmerkingen

 1. Onze profielen lijken best wel op elkaar! Ik kies alleen Duits (niet Frans erbij)en geen biologie maar Beeldende vakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga ook C&M kiezen met allebei de talen :) Alleen ik heb nog steeds geen idee wat ik wil worden, dus doe ik gewoon het profiel wat mij het beste ligt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is alweer heeelll lang geleden voor mij haha! Maar ik heb zelf toen voor C&M gekozen. Ik wilde graag creatieve bezig zijn en Frans leren dus dat zat wel goed. Ook mijn wiskunde was niet geweldig haha. Ik denk dat je een prima profiel hebt samengesteld. Sowieso stelt het allemaal niet zoveel meer voor als je gaat studeren. Je kunt nog steeds de zorg in als je geen biologie hebt gehad bijvoorbeeld ;) Ik heb geen van mijn profielvakken ooit nog gebruikt toen ik ben gaan studeren, dus ik zou zeggen: geniet gewoon lekker van je middelbareschooltijd en kies de vakken die je goed liggen en leuk vind dan komt het vanzelf goed~

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga nog maar keer reageren haha omdat de vorige keer hij het niet deed. Maar ik vind het zooo leuk dat we soort van hetzelfde gaan doen. Echt love it❤

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© Inspiregirll. Design by Fearne.