Story time #2 Mijn ervaring met een beugel

21 april 2016


Vandaag een weer wat persoonlijker artikeltje, namelijk mijn ervaring met mijn (blokjes) beugel! ik denk dat best wel wat mensen hier wat aan kunnen hebben, aangezien volgens mij de helft van de bevolking hier in Nederland een beugel heeft, en het toch wel (een beetje) spannend is als je er een krijgt, ik hoop dat jullie het interessant vinden!

Ik heb mijn beugel nu 1,5 jaar (als het goed is mag hij er bijna uit!) en ik heb een blokjes beugel. Dat zijn gewoon letterlijk blokjes op je tanden die verbonden met elkaar worden door een ijzerdraadje. Elke ortho heeft natuurlijk weer andere methodes en er zijn ook verschillende soorten blokjes beugel en iedereen is anders, dus houd er rekening mee dat dit een persoonlijke ervaring is en dat dit voor iedereen anders kan zijn.

Ik kreeg 1/3 oktober 2014 (ik weet de exacte datum niet meer, maar leuk was het niet want 4 oktober ben ik jarig) maar toen kreeg ik dus mijn boven beugel. Ik zal alvast zeggen, ik had heel veel last. Mijn vriendin die had bijna geen last maar ik heb een week lang niet veel gegeten, ik leefde op vla en hele zachte dingen. Je tanden moeten wennen aan de druk die er op word gezet en dit zorgt ervoor dat je tanden (in mijn geval) MEGA gevoelig worden. Mijn tanden hoefden maar per ongeluk op elkaar geklapt te worden en het deed pijn. Creusli eten kon ik wel helemaal vergeten want dat is natuurlijk heel hard. Toen ik begin Januari 2015 mijn onder beugel kreeg had ik een stuk minder last, op de een of andere manier wennen je tanden ook een beetje, de eerste keer al, ik had alsnog wel pijnlijke tanden en kon de eerste dagen niet alles eten, maar het was wel aanzienlijk minder dan de eerste keer.

1 keer in de maand moet ik (de meeste mensen met een beugel) terugkomen naar de Ortho voor controle (ik weet niet waarom ze het controle noemen want ze verbouwen alsnog je halve mond) en in principe heb ik daar, na de afspraak nooit last van. Ze doen dan (bij mij) een nieuw ijzerdraadje (je krijgt elke keer een dikker draadje) en dat is het meestal. Laatst gingen ze bij mij achter mijn ijzerdraadje een soort vlechtwerk van ijzerdraadjes doen en ik kreeg elastiekjes (ter vergelijking: een soort kleine, stevige loom elastiekjes die je vast maakt aan je beugel, dmv haakjes van boven en beneden) en toen had ik weer wel last, niet zo heel erg maar ik kon geen koekje eten zeg maar.

Het plaatsen van de beugel valt heel erg mee, het was bij mij in 45 minuten gedaan, het is meer het wennen als hij er eenmaal in zit, en dan niet alleen de pijn, maar ook gewoon het gevoel van iets diks op je tanden. Ik had continu het gevoel dat ik heel raar lachte en ik praatte in het begin ook een beetje moeilijk, maar dat zijn kleine dingen waar je snel aan went.

Moet of heb jij ook een beugel?

2 opmerkingen

  1. Ik herken dit allemaal heel erg, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoooo vervelend vind ik mijn beugel! En zo herkenbaar dit artikel. Maar je moet maar zo denken; als ie er straks uit is kunnen we shinen haha!

    BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© Inspiregirll. Design by Fearne.