De kracht van woorden

29 juli 2015


Slaan doet veel meer pijn dan woorden! Die uitspraak ken je misschien wel, of ik het er mee eens ben? Nee, ik vind die uitspraak werkelijk nergens op slaan, woorden kunnen juist heel veel pijn doen, de pijn van die blauwe plek gaat over, maar de pijn van dat ene woord blijft misschien wel veel langer, ook al zie je het niet...

Wij gebruiken voor het praten onze tong, misschien wel het gevaarlijkste maar tegelijkertijd misschien ook wel een van de mooiste lichaamsdelen. Jakobus 3:3-5 zegt dan ook: De teugels van een paard zijn maar dun. Maar met die teugels kun je dat grote paard laten doen wat je wilt. Het roer van een schip is klein. Maar met dat kleine roer kan de stuurman het schip alle kanten op laten gaan. Ook als het schip heel groot is, ook als het heel hard waait. Net zo heeft onze tong veel invloed. De tong is maar een heel klein deel van ons lichaam. Maar o, wat heeft die tong van ons veel praatjes. Ja. De tong. Een apart geval. Je kan met je tong de mooiste dingen doen maar ook iemand enorm kwetsen. Ik kan jullie helaas geen tips en tricks of een how to, je tong in bedwang houden geven want zelf zou ik totaal niet weten waar ik moet beginnen. Het is lastig, je hebt zo iets gezegd, voor je het weet is het eruit gefloept. Oeps.

Maar hé, weet je waar ik aan dacht, wij hebben een boekje thuis wat perfect hierbij aansluit, het heet: 30 dagen om je tong te temmen. Het is een boekje dat bij elke dag een ander soort tong bespreekt, bijvoorbeeld de ene dag de manipulerende tong en de andere dag de ontmoedigende tong. Het boekje zelf zegt dat dit boekje je helpt om je tong in 30 dagen te 'trainen', dat wil zeggen dat wij God de teugels (net zoals in Jakobus van het paard) van onze tong in Zijn handen geven, het boekje zegt daar vervolgens op: niet alleen van onze tong, maar ook van ons hart, want het hart stuurt onze tong aan. Dat vind ik een hele mooie. Schroom niet om God om hulp te vragen. Hij wil je dolgraag helpen om je tong beter te kunnen gebruiken. Hij wil je juist helpen want Hij heeft jou je tong gegeven zodat je er mooie dingen mee kan doen, en als Hij jou daarmee kan helpen doet Hij dat graag. Dat weet ik zeker.

Spreuken zegt ook heel veel over dit onderwerp, bijvoorbeeld dit: Vriendelijke woorden geven mensen kracht om te leven, maar boze woorden maken mensen kapot. (Spreuken 15:4) En dan deze: Als je wijze dingen zegt, voel je je goed. Wijze woorden maken je gelukkig. (Spreuken 18:20) En tot slot wil ik deze nog met jullie delen: De juiste woorden op het juiste moment zijn als gouden appels op een zilveren schaal. (Spreuken 25:11)

Woorden hebben kracht. Meer dan je denkt. Op een positieve en negatieve manier. Als je zegt tegen iemand je ziet er dik uit in die broek, kan diegene dat meer pijn doen dan je denkt. Misschien voelde dat meisje zich die ochtend ook wel dik in die broek maar heeft ze er voor gekozen hem toch aan te doen omdat ze heeft besloten het te accepteren. Maar als jij op dat moment zegt, heey, die broek staat je super tof, dan geeft haar dat het gevoel dat ze helemaal niet dik is. Ik denk dat dit een soort 'praktijk' is van Spreuken 25:11, de juiste woorden op het juiste moment zijn als gouden appels op een zilveren schaal.

Je kan zoveel mooiere dingen doen met je tong dan je denkt, en het is moeilijk, en in de fout gaan is ook niet erg, je leert ervan en je kan het de volgende keer anders doen.

X
Angela 

1 opmerking

Latest Instagrams

© Inspiregirll. Design by Fearne.